28 mei 2017


Het India Festival Eindhoven 2017 is achter de rug. En het was een prachtig feest! Het podiumprogramma en de Oosterse Markt konden rekenen op veel belangstelling. En ook genoten veel mensen van het gratis eten, dat werd uitgedeeld nadat de Ratha Yatra op het 18 Septemberplein was gearriveerd.

Dankbaar
We zijn heel dankbaar dat de gemeente Eindhoven en de ondernemers rond het 18 Septemberplein het mogelijk maakten om dit India Festival te organiseren. We hopen op een nog mooiere editie in 2018!

Vragen na dit festival?
Guru Padma
Mocht je na deze editie vragen hebben over wat je hebt gezien of gehoord, dan horen we dat graag! We vertellen in onderstaand artikel alvast iets over de achtergronden van dit festival. En als je meer wilt weten, dan staat Guru Padma voor je klaar om vragen te beantwoorden.

Je kan Guru Padma bellen op: 043-3257123 of 06-30208050. Of misschien wil je een 'Nama Hatta' meemaken: een bijeenkomst met traditionele Indiase liederen, dans en Vedische rituelen. Tijdens zo'n bijeenkomst is altijd ook een lezing uit de Bhagavad Gita en tot besluit een vegetarische maaltijd. Je bent altijd welkom, al is het maar uit nieuwsgierigheid. In Brabant kan dat in Breda, Eindhoven en Boxtel.

  • In Eindhoven zijn de bijeenkomsten meestal op de tweede zaterdag van de maand, vanaf 16.30 uur
  • In Boxtel op de derde zaterdag van de maand, vanaf 16 uur
  • In Breda op de vierde zaterdag van de maand, vanaf 17 uur

Het is wel aan te raden om eerst even te bellen, soms wordt een bijeenkomst verzet in verband met een hoogtijdag. En in de zomer vallen veel bijeenkomsten uit vanwege vakanties en festivals (zoals deze Ratha Yatra).

  • Wil je meer informatie over de bijeenkomsten in Eindhoven, bel of mail dan Sundari Priya: tel. 040-2132523 of 06-24985066, sonnykhusial@hotmail.com. De bijeenkomsten vinden plaats op de Zeelsterstraat 186, 5652 EP  Eindhoven.
  • In Boxtel is het adres: Sint Jorisstraat 13. Meer info: 06-87047147 of 06-85306737, naamhat@hotmail.com.
  • En in Breda: Tilman Suysstraat 10. Meer info: 076-5719114 of 06-36466177. 

Meer festivals meemaken deze zomer? Een week na het Festival in Eindhoven, op zaterdag 3 juni,  is de parade in Antwerpen. De organisatie Gaudiya Math organiseert op zondag 25 juni een Ratha Yatra in Rotterdam. Op zaterdag 1 juli is de Ratha Yatra in Den Haag. Op zaterdag 19 augustus is de Ratha Yatra in Amsterdam. En ISKCON organiseert in Rotterdam een Ratha Yatra op 9 september.

Achtergronden van dit festival


Als je zaterdag 27 mei het India Festival Eindhoven bezoekt en dan met name de processie, de ‘Ratha Yatra’, dan vraag je je misschien af wat de traditie is achter dit alles. In onderstaande artikel proberen we je dat kort te vertellen.


De traditie achter dit India Festival is die van ‘bhakti yoga’ binnen het ‘Vaishnavisme’. Dat is onder meer te zien aan de processie. En aan het feit dat gratis vegetarisch eten, ‘prasadam’, wordt uitgedeeld.

Ratha Yatra
Laten we beginnen met de processie, de Ratha Yatra. Op de foto hierboven zie je net zo’n processie als in Eindhoven maar dan behoorlijk veel groter, in Jagannath Puri in de Indiase deelstaat Orissa. De processie in Puri is een van de grootste spirituele festivals ter wereld met ruim een miljoen bezoekers. Er zijn ook Ratha Yatra’s op veel andere plekken in India en in de rest van de wereld. In totaal op ruim honderd plaatsen, waaronder dus Eindhoven. Het is een feest waaraan van oudsher mensen met vele achtergronden aan deelnemen, ongeacht geloof of afkomst. Allemaal geloven ze en ervaren ze dat het ze helpt om dichter bij de kern te komen, welk pad ze in dit leven ook bewandelen.


Krishna
Wie zijn de deelnemers aan deze tocht? Op het eerste gezicht kan je zeggen: het zijn vooral hindoes. Maar wat wij in het westen hindoeïsme noemen is een veelkleurig palet aan tradities en overtuigingen. De traditie waar deze Ratha Yatra bij hoort is die van het Vaishnavisme, waarin Vishnu of Krishna wordt gezien als de hoogste en eigenlijk ook de enige God. Alle andere goden zijn òf een andere verschijningsvorm van diezelfde god, of halfgoden. In die zin is het Vaishnavisme even monotheïstisch als het katholicisme, waar Maria en heiligen worden vereerd maar er uiteindelijk maar één God is.

Jagannatha
Ook Jagannatha, die op de praalwagen door de stad trekt, naast de beeldgedaantes van Balaram en Subhadra, is een verschijningsvorm van Krishna. Het hele jaar door wonen deze beeldgedaantes in de tempel. Dat ze nu door de stad reizen is een feestelijke gebeurtenis. De praalwagen wordt begeleid met rinkelende bellen, tromgeroffel, wierook en veel dans en gezang. Onderweg krijgen voorbijgangers fruit en ander lekkers uitgedeeld.

Spirituele voorspoed
Jagannatha heeft grote ogen en iedereen die Hij ziet kan rekenen op grote spirituele vooruitgang. Datzelfde geldt voor wie de mantra’s hoort die worden gezongen en gechant. En voor wie het fruit en de zoetigheid proeft dat onderweg wordt uitgedeeld. En ook voor wie van een van de maaltijden geniet die op het 18 Septemberplein worden geserveerd. Vaishnava’s voelen het als hun plicht om dit gezegende eten, ‘prasadam’, gratis uit te delen. Het zal namelijk iedereen die het proeft voorspoed brengen. Een bijkomend voordeel is dat iedereen kan ervaren hoe lekker vegetarisch eten kan zijn. Goed voor mens en dier. En voor onze aarde.

Reïncarnatie
Volgens christendom, jodendom en islam is er alleen dit ene leven. Daarna mag je naar de hemel of moet je eeuwig boeten voor je slechte daden in de hel. Maar het gekke is dat vrijwel iedereen lijkt te weten dat dit niet je enige leven op aarde is, dat je hier vaker bent geweest, en vermoedelijk ook weer zal terugkeren. Zelfs de KRO zendt programma’s uit waarin mensen feiten vertellen uit vorige levens. En de meeste mensen geloven ook niet dat je na een slecht leven voor altijd in de hel moet verblijven.

De Bhagavad Gita, een boek waarin alle wijsheid uit de oeroude Vedische geschriften wordt samengebracht, vertelt ons dat we inderdaad meerdere levens hebben. Vele duizenden meestal. Reïncarnatie heet dat, een begrip dat in het westen inmiddels overbekend is. En die cyclus van steeds maar weer geboren worden (samsara) komt tot een eind als je verlost bent van al je karma - ook een term waar we in het westen vertrouwd mee zijn geraakt. Ben je vrij van karma, dan krijg je geen stoffelijk lichaam meer. Waar je dan heen gaat hangt af van je verlangens. Een Vaishnava streeft ernaar om naar Krishna te gaan en daar te blijven als Zijn eeuwige metgezel en dienaar.

Dienstbaar
Dat je verlangt om iemands dienaar te zijn, al is die iemand niemand minder dan God zelf, klinkt misschien gek in onze oren, nogal onderdanig. Wij doen er tenslotte alles aan om nooit naar iemands pijpen te dansen, om onafhankelijk te zijn. Toch kan niets je zo gelukkig maken als met hart en ziel belangeloos liefde geven. Aan een kind bijvoorbeeld dat al je liefde en bescherming nodig heeft. Of aan een dier. Of aan een hoger doel waar je met heel je hart in gelooft. De Bhagavad Gita leert ons dat wij eeuwige zielen zijn en dat we net als Krishna onsterfelijk zijn. En dat we altijd al Krishna's dienaren zijn geweest, dat is onze natuurlijke staat. Hier in deze wereld zijn we dat vergeten. Maar het verlangen om vol liefde te dienen, zit in ons allemaal. Bij sommigen ver weggestopt, bij anderen meer aan de oppervlakte. En het geeft duidelijk vreugde om aan dit verlangen uiting te geven.

Bhakti Yoga
Die dienstbaarheid, het verlangen om Krishna liefdevol te dienen, heet bhakti. Je zou dat kunnen vertalen met devotie. Het proces om die liefde verder te ontwikkelen heet Bhakti Yoga. De liefde voor Krishna uit zich in een dienstbare houding naar de aarde, naar alle dieren en naar ieder mens.

Bhakti Yoga @ Radhadesh

Ahankara
Nou weet iedereen die probeert om liefdevol en zuiver te leven, hoe moeilijk het is om dat volkomen oprecht en consequent vol te houden. We hebben een ego (ahankara) dat ons geregeld saboteert. Als een intern ‘duiveltje’ dat jaloers is en trots. Dat wil bezitten en heersen. Dat snakt naar kicks en geen enkele rust kent. Je kan dit onderdrukken door een leven van onthechting na te streven. Maar onze geest is niet echt geschikt voor onthechting, of voor meditatie op ‘leegte’ of ‘het al’. Helaas mislukken onze pogingen hierdoor op de lange duur vaak. Spirituele zoekers die op dit punt zijn vastgelopen, kunnen dankzij Bhakti Yoga die grote spirituele stap vaak wel maken.

Een hogere smaak
Je zou kunnen zeggen dat Vaishnavisme in plaats van onthechting draait om het ontwikkelen van een ‘hogere smaak’. Je tilt je aandacht, je geest, je hart(stocht) naar een hoger niveau en richt het op de 'superziel', op Krishna. Je blijft bijvoorbeeld lekker eten en geniet daar ook van. Maar je kiest voor zuiver (sattvisch) eten: vegetarisch, geweldloos en met respect voor de aarde geteeld. Met liefde dus. En je offert je eten met liefde aan Krishna. Het is een liefdevolle aandacht die de hele wereld omvat. En een liefde die ook terug komt. Krishna-toegewijden ondervinden dat problemen en obstakels verdwijnen. Dat nieuwe inzichten en mogelijkheden op hun pad komen. En er meer balans, geluk en rust ontstaat.

Mahamantra
Mediteren doen Vaishnava’s op een gebedssnoer, vergelijkbaar met de rozenkrans of paternoster die katholieken soms gebruiken. Hun gebedssnoer, de mala, telt 108 kralen. Op elk kraal wordt de Mahamantra gereciteerd. Het zijn maar drie verschillende woorden, maar met een krachtige trilling en werking. Zeker als je de mantra 108 keer (of meer) achterelkaar uitspreekt. De woorden zijn: Hare, Krishna en Rama. En dit is de volledige mantra:

Hare Krishna
Hare Krishna
Krishna Krishna
Hare Hare
Hare Rama
Hare Rama
Rama Rama
Hare HareHet is een mantra die in de jaren ’60 wereldberoemd werd dankzij de musical Hair. Later gaf George Harrison van de Beatles de mahamantra een prominente rol in zijn wereldhit My Sweet Lord. George Harrison was een overtuigd beoefenaar van Bhakti Yoga en een Vaishnava. En misschien ben je wel eens Hare Krishna’s tegengekomen die de mantra op straat zongen en deze traditie ook volgen. Maar de mantra wordt vooral veel thuis gechant. Meestal ‘s ochtends voor de dag echt gaat beginnen, terwijl de mala langs de vingers glijdt..

Wil je meer weten?
Ben je nieuwsgierig naar de verdere filosofie van deze toegewijden van Krishna, lees dan het boek Leven met Krishna. Het is online helaas vrijwel niet meer verkrijgbaar, maar zaterdag op het 18 Septemberplein moet dat lukken!

En wil je meteen diep in de filosofie duiken, dan lees je de ‘Bhagavad Gita Zoals Ze Is’. Dit boek bevat de essentie van de Indiase Vedische kennis, voorzien van betekenisverklaringen door de man die de filosofie toegankelijk maakte voor het westen: A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada.

Vraag het Guru Padma!
Maar misschien wil je van een beoefenaar van Bhakti Yoga persoonlijk horen hoe zijn leven eruit ziet. Wat er zo aantrekkelijk is aan deze filosofie. En hoe hij omgaat met zaken die je misschien niet kan rijmen met al die mooie theorieën. Guru Padma uit Maastricht heeft zich bereid verklaard om al die vragen vanuit zijn persoonlijke ervaring te beantwoorden. Je kan hem bellen: 043-3257123 of 06-30208050.

Tot Slot
Wil je je onderdompelen in Indiase spiritualiteit, bezoek dan ‘Spiritueel India in de Ardennen’: Radhadesh. Op www.radhadesh.com lees je meer over deze bijzondere bestemming, in een prachtig deel van België!

Radhadesh

Namaste! Om Tat Sat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.